DEODORANT ALI DEZODORANT?Na Facebooku in Twitterju sem objavila anketo o zapisu in izgovarjavi imena sredstva, ki skrbi za vonj vaših pazduh.

Po pričakovanjih sem med drugim prejela tudi odgovora znoj in švic 🤭

deodorant ali dezodorant

Rezultati 🔽

Na Facebooku sem prejela 136 glasov, na Twitterju pa 433. Skupaj sem prejela 569 glasov, od tega:

▶ 92 % (525) za odgovor deodorant in
▶ 8 % (44) za odgovor dezodorant.

Kar 92 % vas je odgovorilo, da se sredstvo imenuje deodorant. Presenetil vas bo podatek, da gesla deodorant SSKJ in Slovenski pravopis ne vsebujeta. Če vas kaj tolaži – to besedo sem dobršen del življenja tudi sama uporabljala. Še več, besede dezodorant niti prenesla nisem 🤫

Dejstvo pa je, da je predpona dez- (ki jo med drugim uporabljamo za izražanje nasprotnosti pomena in nasprotne smeri) varianta predpone de-, ko se beseda začne s samoglasnikom. Ker se v našem primeru beseda začne s samoglasnikom o, predpone de- ne moremo uporabiti.

Primeri, ki jih ob geslu dez- našteva SSKJ: dezorganizacija, dezorientacija, dezinficirati, dezinsekcija in dezodoracija.

To pa še ni vse. Ponudila sem vam dve možnosti, obstaja pa še tretja: dezodorans. Zaradi pripone -ans, ki označuje izključno predmet, ki določeno dejanje opravlja, je dezodorans za obravnavano sredstvo še najprimernejše poimenovanje. Ali kdo to besedo dandanes še uporablja? 🤔

 


Vsi prispevki: Lektorična piše


Če ste na Facebooku, Twitterju ali Instagramu, vas vabim, da se mi pridružite 🙂

Facebook
Twitter
Instagram