PIJETE BRESKOV ALI BRESKVIN SOK?Natakarji se redno srečujejo z različnimi naročili. Nekateri gostje med drugim naročajo breskov sok, drugi pa breskvin sok. Pa imajo v lokalih oba na voljo?

Imajo, vendar v isti obliki. No, če damo gostinstvo na stran in preidemo k jeziku – zakaj ima ta preprosti snovni pridevnik dve obliki? Sta res obe pravilni?

Breskov ali breskvin sok?

Slovenski pravopis navaja, da s končnico -ov/-ev izpeljujemo svojilne pridevnike iz samostalnikov moškega in srednjega spola, če pomenijo osebo, žival, ustanovo; iz drugih samostalnikov (tudi ženskega spola) pa s tem obrazilom izpeljujemo vrstne pridevnike. Z obrazilom -in tvorimo svojilne pridevnike iz samostalnikov ženskega spola, ki pomenijo osebo, žival, ustanovo. Če želimo izraziti vrsto, jih pišemo z obrazilom -ov, vendar tudi z -ji, -ski (redkeje -in).

V tem članku bomo obravnavali dve obrazili pridevnikov iz snovnih samostalnikov ženskega spola:

-ov/-ev,
-in.

JESTE AJDOV ALI AJDIN KRUH?

Če pri trgovki naročite ajdin kruh in vam ga prinese, ste lahko veseli, da je Ajda tako velikodušna, da vam ga vsakič odstopi. Ajda je v tem primeru namreč dekle s kruhom. Morda od nje sploh ne dobite ajdovega kruha, ampak koruznega. Zakaj? Ker je pridevnik z obrazilom -in svojilni, torej vam Ajda prinese svoj kruh, ki ni nujno iz želenega žita. Če želite kruh, narejen iz ajde, naročite ajdov kruh, ne ajdinega.

Zakaj torej raje pripravljamo limonino pito, jemo malinino torto in pijemo breskvin sok? Ker se je raba obrazila -in do te mere razširila na snovne pridevnike, da se govorci sploh ne vprašajo o svojilnosti njihovega pomena. Ker ravnajo po posluhu, ne po pravopisnih pravilih, lahko pri nekaterih tovrstnih pridevnikih uporabljajo končnico -in, pri drugih pa -ov, npr.

bananina (ne bananova) torta,
jagodni (ne jagodov) preliv,
vendar pa ajdova (ne ajdina) kaša.


KAJ BI IZBRALI?

lipin ali lipov čaj?
vanilijin ali vanilijev puding?
limonin ali limonov sok?

Ja, saj vem, da je limonov sok pravzaprav limonada 🙂 Grem pa stavit, da bi ponekod izbrali prvo možnost, drugje pa drugo. Vsekakor je v teh primerih ustreznejši zapis z obrazilom –ov, vendar mu raba v veliko primerih ne sledi. Če kje vidite zapis bananov koktajl, si zapomnite le, da ni napačen. Pravzaprav je po trenutnih pravopisnih pravilih celo pravilnejši od tistega, ki bi ga navedli sami 🙂

Vsi prispevki: Lektorična piše

Če ste na Facebooku, Twitterju ali Instagramu, vas vabim, da se mi pridružite 🙂

Facebook
Twitter
Instagram